Tο εισαγωγικό ποστ που γράφτηκε δεύτερο

default

Για να μην χρειάζεται να αναφέρω σε κάθε περίεργη περίπτωση γιατί επιλέχθηκε, αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο για να εξηγήσω τι θεματολογία έχει  το συγκεκριμένο blog. Αλλά ας ξεκινήσω με μια φράση απο μια αγαπημένη μου ιστορία:

«Possibly Gilman ought not to have studied so hard. Non-Euclidean calculus and quantum physics are enough to stretch any brain; and when one mixes them with folklore, and tries to trace a strange background of multi-dimensional reality behind the ghoulish hints of the Gothic tales and the wild whispers of the chimney-corner, one can hardly expect to be wholly free from mental tension.»   (H.P.Lovecraft The dreams in the witch house)

 Πριν 7 χρόνια  μου ήρθε η ιδέα για ένα βιβλίο γύρω απο τη φυσική των ταινιών τρόμου (Lovecraft, Frankenstein, The fly, Ghostbusters κ.α.).  Στη πορεία μαζεύτηκαν αρκετές ιδέες που δανείζονταν και απο άλλες επιστήμες (χημεία, βιολογία, ιατρική, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, ψυχολογία) ή σχετίζονταν με μεταφυσικές έννοιες,  κάτι που σίγουρα στην εκτέλεση του θα οδηγούσε σε χάος.  Επειδή  δεν έχω ιδέα του πώς να γράψω ένα βιβλίο (χρειάζεται εξαντλητική έρευνα για πολλές ειδικότητες που δεν κατέχω, σταθερό κίνητρο, γνώσεις συγγραφής) αλλά και επειδή μαζεύονταν συνεχώς και άλλες διαδικτυακές εξερευνήσεις από καθημερινές απορίες, το μπλογκ με μικρά κειμενάκια είναι η ευκολότερη λύση. Συνοπτικά είναι το κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο, όπου μπορεί να γίνεται μια περίληψη κάθε μικρής έρευνας σε καθημερινές απορίες με τα κατάλληλα λινκς για παραπομπές. 

Μιας και αναφέρθηκα στη μεταφυσική χρειάζονται κόκκινες γραμμές:  όταν μπλέκεται με επιστήμη έχει κυρίως κακά αποτελέσματα και παράγονται διάφορα υβρίδια ψευδοεπιστήμης(για παράδειγμα στην Ελλάδα έχει διαβρωθεί με αυτό το τρόπο η ένωση ελλήνων φυσικών). Επειδή αστρολόγοι, παραψυχολόγοι, ηθοποιοί, πολιτικοί, ψευτοεφευρέτες, σέκτες, παπάδες και διάφοροι άλλοι παρουσιάζουν ότι τους κατεβαίνει στο κεφάλι ως επιστημονικό για να έχουν κύρος τα λόγια τους, συνήθως χάνεται το όριο, ενώ κανονικά αποτελεί αναζήτηση κάθε ανθρώπου σε βαθιά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα.

Ο ορισμός της σύμφωνα με το wikipedia είναι:

the branch of philosophy that deals with the first principles of things, including abstract concepts such as being, knowing, identity, time, and space. 

Η ανάγκη να εξερευνούμε το ίδιο το πλαίσιο (και έξω από αυτό) των ιδεών που μας περιβάλλουν είναι έμφυτη και μαζί με την αίσθηση του υπερφυσικού, του παράδοξου και του δέους που μας προκαλείται, είναι μία από τις πιο δημιουργικές δυνάμεις και επιστημονικά και καλλιτεχνικά. Οπότε παράλληλα στον επιστημονικό σκεπτικισμό και  τη πειραματική τεκμηρίωση, υπάρχει η φιλοσοφική αναζήτηση, η φαντασία  και η απρόβλεπτη δημιουργικότητα όπου μεγάλο ρόλο παίζει πολλές φορές η αναστολή της δυσπιστίας ώστε να μπορούμε να δούμε τα πράγματα απο μια τελείως διαφορετική θέση. Για να μη πολυλογώ  είναι αναπόσπαστο συστατικό των ταινιών τρόμου και του υπερφυσικού που η μελλοντική ανάλυση τους γέννησε τη ιδέα για το blog. 

Έχοντας πει όλα αυτά, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν αρκετά ποστ που έχουν να κάνουν με επιστήμη, τρόμο, σκεπτικισμό, απάτες, υπερφυσικό, τέχνη, ατμοσφαιρική μουσική, περίεργες ιδέες, καθώς και οτιδήποτε δημιουργικό ή εξερευνητικό  προκύψει.  Πολλά θα έχουν καθαρά επιστημονική και επεξηγηματική βάση. Επειδή μερικά χρειάζονται αρκετή προετοιμασία, θα υπάρχουν ίσως μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στα άρθρα.

Ps1. Όσοι βρουν ενδιαφέρον αυτό το μπλόγκ και θέλουν να συνεργαστούν ή να σχολιάσουν ας επικοινωνήσουν ελεύθερα.

Ps2. Για μια επιστημονική ματιά στον Lovecraft υπάρχει το εξαιρετικό blog:

https://lovecraftianscience.wordpress.com/

ενός Αμερικανού φίλου βιολόγου με ειδίκευση στη λιμνολογία. Θα αποτελέσει και μέρος επόμενου ποστ.

Ps3. Σε όσους άρεσε το απόσπασμα από την ιστορία του Lovecraft ας τσεκάρουν και τη τηλεοπτική σύγχρονη μεταφορά του, που σκηνοθέτησε ο Stuart Gordon όπου ο φοιτητής ασχολείται πλέον με string theory και οχι quantum mechanics.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s